Erasmus+ Hareketliliğine Kimler Katılabilir?

 

                Öğrenim hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrencilerin üniversitemizde bir lisans, yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı olmaları ve hareketliliğin gerçekleştirileceği akademik yılı içerisinde en az bir dönem tam zamanlı öğrenci (bir dönem için 30 AKTS yükümlülüğü bulunan öğrenci) durumunda olmaları gerekmektedir.

Başvuru yapabilmek için güncel genel akademik not ortalamasının (AGNO) lisans öğrencileri için en az 2.20/4.00 Lisansüstü öğrencileri (yüksek lisans, doktora) için ise en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir.

Yıllık ders programı sebebiyle henüz transkripti oluşmamış birinci sınıf öğrencilerimiz için lise mezuniyet notunun en az 75/100 olması, ön lisanstan geçiş yapan ve henüz lisans kademesinde 2 transkripti oluşmamış öğrencilerimiz için ön lisans mezuniyet notunun en az 2.20/4.00 olması aranır. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk döneminde başvuran ve henüz transkripti oluşmamış öğrencilerimiz için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu dikkate alınır.

Yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz Üniversitemizde transkripti oluşmamış öğrencilerimiz için geldikleri kurumundan aldıkları son transkriptteki not ortalaması dikkate alınır.

                Mezun olmuş öğrenciler, açıköğretim ve benzeri (uzaktan eğitim) programlarda öğrenim gören öğrenciler öğrenim hareketliliği gerçekleştiremezler.

                Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.

                Kayıt donduran öğrenciler, kayıt dondurdukları dönemde öğrenim hareketliliği gerçekleştiremezler. Bu ilanın başvuru tarihinde kayıt dondurmuş öğrenci durumunda iseler, başvuru yapabilirler.

                Bir önceki dönemde kabul aldığı halde hareketliliği gerçekleştiremeyen öğrenciler, bir sonraki yıla devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler. Hareketlilik ilanları belli bir süre içerisinde tamamlanması gereken hareketlilikler için geçerli olduğundan, daha önceki ilanlara başvurulması ve elemeyi geçme “kazanılmış hak” olarak değerlendirilemez. Bu durumda olan öğrencilerimizin yeni başvuru yapmaları gerekir.

                Şartları taşıyan tüm öğrencilerimiz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya başka ülkelerin vatandaşı olmalarına bakılmaksızın, başvurabilirler. Yabancı uyruklu öğrencilerimizin hareketlilikten faydalanmasında Erasmus+ Programı çerçevesinde herhangi bir kısıtlama yoktur

                Şartları taşıyan her öğrencimiz aynı anda hem Erasmus+ Öğrenci Öğrenim Hareketliliğine hem Erasmus+ Staj Hareketliliğine başvurabilir. Bir hareketliliğe başvurmak diğerine başvurmaya engel değildir.

Erasmus+ öğrenci öğrenim hareketliliği için Fakülte/MYO/Enstitünün ilgili bölümü/anabilim dalı/öğretim programı ile misafir olunan üniversitedeki ilgili bölüm/anabilim dalı/öğretim programı arasında imzalanmış geçerli bir “İkili Anlaşma”nın olması şarttır.

 

Hangi Üniversitelerle Erasmus+ İkili Anlaşmamız Mevcut?

İngilizce Mütercim ve Tercümanlık:

1.        University of WSB in Poznan (Polonya)

2.        Ovidius University of Constanta (Romanya)

3.        Pedagogical University of Krakow (Polonya)

4.        Higher Vocational School in Wloclawek (Polonya)

5.        University of Silesia (Polonya)

Fransızca Mütercim ve Tercümanlık:

1.        Ovidius University of Constanta (Romanya)

2.        University of Rouen (Fransa)

3.        University Dunarea de Jos of Galati (Romanya)

4.        University of Silesia (Polonya)

5.        West University of Timisoara (Romanya)

6.        University of Lorraine (Fransa)

7.        University of Lodz (Polonya)

 

Erasmus+ Hareketliliğinde Süre Sınırı Var Mı?

                Prensip olarak, bir öğrenci Erasmus+ öğrenim hareketliliği faaliyetinden, her bir öğrenim kademesi içinde (lisans: birinci kademe / yüksek lisans: ikinci kademe / doktora: üçüncü kademe) hibeli veya hibesiz toplamda 12 aya kadar faydalanabilir.

                Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus öğrenci faaliyetlerinden (öğrenim hareketliliği ve/veya staj hareketliliği) yararlanmış olan bir öğrencinin başvuru yapmasında bir engel olmayıp yeni faaliyetle beraber faydalanacağı toplam süre, hibe verilmese dahi, 12 ayı geçemez. Bu durumdaki öğrencilerimizin başvuruda bulunmaları ve seçilmeleri halinde hareketlilik sürelerini bu süre sınırına göre planlaması gerekir.

                Önceki bir öğrenim kademesinde Erasmus+ öğrenci hareketliliklerinden (staj hareketliliği ve/veya öğrenim hareketliliği) faydalanmış bir öğrenci, sonraki öğrenim kademesinde yine en fazla 12 ay Erasmus+ öğrenim hareketliliği faaliyeti gerçekleştirebilir. Örneğin, lisansta 12 ay boyunca Erasmus+ öğrenci hareketliliğine katıldıysanız, bir sonraki öğrenim kademesinde (yani yüksek lisansta) yine 12 aya kadar Erasmus+ öğrenci hareketliliğine katılabilirsiniz.

                Prensip olarak, öncelik daha önce Erasmus hareketliliklerinden yararlanmamış olan öğrenciye verilir. Öncelik uygulaması, aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önce Erasmus hareketliliklerinden faydalanmış öğrencilerin başvurmaları halinde kendilerine eksi puan verilmesi ile sağlanır.

                Erasmus+ öğrenci öğrenim hareketliliği en az 2 ay, en fazla 12 ay olması gerekmektedir (mücbir sebeplerden doğmuş durumlar hariç). (Mücbir sebep, öğrencinin planlanan hareketliliği yerine getirmesine engel olan; tarafların hata veya ihmalinden kaynaklanmayan ve gösterilen tüm özen ve dikkate rağmen kaçınılmaz olan ve önceden tahmin edilemeyen, tarafların kontrolünün dışındaki istisnai herhangi bir durum veya olay anlamına gelir. Her bir durum/olay ayrı değerlendirilir.)

                Hareketlilik süresinin kesintisiz gerçekleştirilmesi beklenir. Dönem araları (sömestr tatilleri) ve resmi tatiller, kesinti olarak kabul edilmez

 

Erasmus+ Hareketliliğinde Zorunlu Ders Yükü Nedir?

                Öğrencinin yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması gerekmektedir. Hareketlilikten faydalanacak öğrencilerin, prensip olarak, diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları (ders, araştırma, laboratuar çalışması, pratik uygulama, tez vs.) yurt dışında yapmak üzere, ev sahibi yüksek öğretim kurumunda bir tam akademik yıl için 60 ECTS, bir dönem için 30 ECTS toplam krediye denk gelen bir öğrenim programını takip etmek üzere gönderilmeleri veya karma hareketlilik gerçekleştirmeleri gerekir. İstisnai durumlar ayrıca ele alınır. Hareketlilikten faydalanan öğrenciler için, takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır; başarısız olunan krediler ise hareketlilik başlamadan önce belirlenmiş şekilde Üniversitemizde karşılık gösterilen ders/yükümlülük olarak tekrar edilir.

 

Erasmus+ Staj Hareketliliğine Nasıl Katılabilirim? Şartlar Nelerdir?

                Erasmus+ Staj Hareketliliğine ancak kendi imkanı ile staj yeri bulup başvuru evrakları ve niyet mektubunu (Letter of Intent) teslim eden Üniversitemiz öğrencileri başvurabilirler.

                Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da, Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Üniversitemizde kayıtlı öğrenci olmaları gerekmektedir.

                Staj yapılacak ekonomik sektör, Mütercim ve Tercümanlık Programı ile ilgili bir sektör olmalıdır.

                Staja ev sahipliği yapacak kuruluşlar; işletmeler, eğitim merkezleri, araştırma merkezleri ve işletme tanımına uyan diğer kuruluşlar olabilir. Bu çerçevede, uygun bir işletmeden kastedilen büyüklükleri, yasal statüleri ve faaliyet gösterdikleri ekonomik sektör ne olursa olsun, özel veya kamuya ait her tür kurum/kuruluş ile sosyal ekonomi dahil her tür ekonomik faaliyette bulunan girişimdir.

                Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus+ staj faaliyeti için uygun değildir:

a.        Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları

b.        AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar

c.        Misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz

                Erasmus+ staj hareketliliğinden yararlanmak isteyen öğrenciler resmi olarak bir ön lisans, lisans, yüksek

lisans veya doktora programına kayıtlı olmak zorundadır.

                Erasmus+ staj hareketliliği süresinin bir akademik yıl içerisinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora

için en az 2, en fazla 12 ay olması gerekmektedir. Belirtilen sürelerin altında veya fazla olması durumunda staj hareketliliği gerçekleştirilemez. En az 2 tam aydan daha az süre staj yaptıkları tespit edilen öğrencilerin Erasmus+ stajları kabul edilmeyecek olup yapılan ödemeler geri alınacaktır.

                Bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde (lisans, yüksek lisans, doktora), varsa Hayat boyu Öğrenme Programı döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süresi ile Erasmus+ döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süreleri, toplamda 12 ayı geçemez. Hibe verilmese dahi aynı öğrenim kademesi içerisinde yapılan öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin toplam süresinin 12 ayı geçmeyecek şekilde planlanması gerekir.

                Erasmus+ staj öğrencisi olarak başvurabilmek için akademik not ortalamasının başvuru esnasında önlisans

ve lisans için en az 2.20/4.0, lisansüstü öğrenciler için ise 2.50/4.0 olması gerekmektedir.

                Değerlendirmelerde; Genel Akademik Not Ortalamasının %50’si ile Yabancı Dil Puanının %50’si alınır. Bu

puanların ortalaması Erasmus+ Eleme Puanını oluşturur.

 

Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketliliği Başvuru Süreci Nedir ve Değerlendirilmesi Nasıl Yapılır?

                Erasmus+ Staj/Öğrenim Hareketliliği başvuruları Kırıkkale Üniversitesi Dış İlişkiler Başkanlığı tarafından çevrimiçi yapılmaktadır. Başvurular Başkanlığın Web sayfasında Duyurular kısmında ilan edilir.

                Nihai değerlendirmede puanlama usulü geçerli olmaktadır. Puanlamada; transkriptte yer alan Genel Akademik Not Ortalamasının yüzlük karşılığının %50’si, yapılacak yabacı dil sınavından alınacak Yabancı Dil Puanının %50’si ve varsa ek değerlendirme kriterleri dikkate alınır.

                Nihai değerlendirme neticesinde oluşacak listesinde her öğrenci kendi bölümünden başvuranlara göre puan sıralamasına tabi tutulur. Sıralamada Erasmus+ Puanı esas alınacak olup aynı bölümde eşit puanda bulunan adaylar olması ve kontenjanın yeterli olmaması durumunda, üst sınıfta bulunana öncelik verilir.

                Yabancı Dil Sınavı:

                Başvuru süresi bittikten sonra, ön değerlendirme neticesinde belgelerinde bir eksiklik veya şartları sağlamada sorunu olmayan öğrenciler liste halinde yayınlanacak ve başvuru formlarında seçtikleri yabancı dilden (İngilizce, Fransızca veya Almanca) sınava gireceklerdir. Sınav, Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacaktır. Başvurusu uygun bulunan bütün öğrencilerin (hem staj hem de öğrenim hareketliliği için) yabancı dil sınavına girmesi zorunludur. (Sınav örneği için: https://ydyo.kku.edu.tr/Idari/Duyuru/Index/17070)

                Erasmus+ Başvuru Süreciyle ilgili daha ayrıntılı bilgiler için Anabilim dalınızın Erasmus+ koordinatörüyle ya da doğrudan Kırıkkale Üniversitesi Dış İlişkiler Başkanlığı’yla görüşebilirsiniz.

                Erasmus koordinatörü:

                 Arş. Gör. Abuzer Hamza KAYA (Fransızca Mütercim ve Tercümanlık ABD) abuzerhamzakaya@kku.edu.tr